top of page
Home

BASTIAAN BRINK

SCHRIJVER

‘Wat ik voorheen deed met noten, probeer ik nu te doen met woorden’

Biografie

Biografie

 

 

 

Bastiaan Brink (1973) is musicus en schrijver. Daarnaast studeerde hij antropologie, filosofie en theologie aan de Universiteit van Amsterdam. Al van jongs af aan maakt hij reizen en probeert hij mensen via een muzikale of geschreven vertelling mee te voeren naar werelden die zich bevinden achter de horizon.

      


 

Boek

Sporen naar de horizon

Omslag "Sporen naar de horizon"

klik op de afbeelding voor een pdf versie

'Sporen naar de horizon - Een reis rond de wereld' kwam in februari 2015 uit bij uitgeverij Elmar

In de tijd dat Bastiaan Brink als pianist concerten gaf, streefde hij altijd naar momenten van verhoogd bewustzijn. Het waren zeldzame ogenblikken die hij niet kon afdwingen, maar als ze zich voordeden, voltrok zich een wonder. Het was dan alsof de slinger van het universum trager bewoog, de tijd werd opgerekt en de ervaring van zowel het publiek als van hemzelf zich intensiveerde in het hier en nu.

 

Toen hij vanwege een neurologische aandoening zijn activiteiten als pianist moest onderbreken, besloot hij de wijde wereld in te trekken, op zoek naar de momenten die hij altijd in zijn muziek had nagestreefd.

 

 

Hij keerde terug met 21 van dit soort momenten. In 'Sporen naar de horizon' probeert hij deze ervaringen te vangen in taal. Niet door ze expliciet te benoemen, maar door het verscherpte waarnemingsvermogen tijdens deze momenten zo beeldend tot uitdrukking te brengen dat de lezer het gevoel krijgt het zelf mee te maken.

 

Wat hij voorheen deed met noten, probeert hij nu te doen met woorden.

 

 

Fragmenten

Fragmenten
Nepal

Nepal

De kleine piramide

fragment p. 26

 

‘Plotseling ontstaat er vlak onder de kam een scheur in het sneeuwdek. Het is alsof een onregelmatig gekarteld mes bliksemsnel van rechts naar links een snee trekt door de witte wereld . . .  lees het hele fragment

Mongolië

Mongolië

Sporen naar de horizon

fragment p. 74

 

‘In de beschutting van de berg slaan we ons kamp op en de rest van de middag kijk ik uit over de steppe. De glooiende grasvlakte vloeit aan de horizon over in een geleidelijk oplopend reliëf . . .  lees het hele fragment

Japan

Japan

Wensbogen en jammerklachten

fragment p. 97

 

‘Zodra ik het duister instap, loop ik vrijwel meteen tegen een muur op. Mijn hand zoekt naar een leidraad en vindt een ruw touw dat naar links voert. In de gang hangt de geur van pas gelakt hout . . .  lees het hele fragment

Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland

Zandvliegen in het paradijs

fragment p. 134

 

De vrouw fabriceert een huttenpas en rekent de kaart af. ‘Heeft u warme kleren bij u?’ vraagt ze, terwijl we ons omdraaien om te vertrekken. ‘Natuurlijk, hoezo?’ ‘Heeft u eten mee?’ ‘Uiteraard.’ . . .  lees het hele fragment

Peru

Peru

Maagdelijke avonturen

fragment p. 200

 

‘Een tocht door het Santa Catalina klooster bij avondlicht is een haast louterende ervaring. Het doet me beseffen dat er een belofte gelegen is in het je  terugtrekken uit de wereld . . .  lees het hele fragment

Bolivia

Bolivia

De stenen boom

fragment p. 134

 

‘De stilte is volmaakt. Niets beweegt. Het panorama om ons heen lijkt bevroren in een zuivere, kristallijne toestand die nog niet is aangeraakt door het verval en de tijd. De lucht is staalblauw . . .  lees het hele fragment

Peru 2

Peru

De verloren stad

fragment p. 246 - 247

 

‘In het westen werpt de late middagzon zijn laatste stralen over de stad. Onder de inktzwarte wolken in het oosten blinken de schuin aangelichte bouwwerken als waren ze van goud . . . lees het hele fragment

New York

New York

Epiloog

fragment p. 277 - 278

 

‘De volgende ochtend lopen we door Harlem. We komen net uit een kerk waar we te gast zijn geweest bij een gospeldienst. Niet dat we zo religieus zijn, maar de manier  waarop de zwarte bevolking . . . lees het hele fragment

Foto's

Foto's

Voor meer fotografie klik op de foto's.

Pers

Pers

Stentor 28 februari 2015

Drtv 2 maart 2015

Trouw 28 maart 2015

Haarlems Dagblad 30 mei 2015

Radio 1 27 maart 2015

Lezers

Lezers

Lezers 1

Vensters weg van hier geopend

 

Bastiaan Brink schrijft als een goed gastheer: je bent welkom in zijn avontuur. Een veelzijdig avontuur dat hij van binnenuit vertelt, geflankeerd door . . .

lees het hele fragment

Een aanrader

 

Dit boek heeft veel indruk op mij gemaakt. Ik houd zelf van reizen. Aan de ene kant is het herkenbaar door een herinnering aan plekken waar ik zelf ben . . .

lees het hele fragment

Lezers 2

Een bijzondere reis 

 

Sporen naar de horizon van Bastiaan Brink heb ik met graagte tot me genomen. Heeft niets met spoorwegen te maken, doch leest als een trein, want . . .

lees het hele fragment

Spannend en levendig

Sporen naar de Horizon is rijk aan belevingen, menselijke ervaring, filosofische inzichten, poëtische beschouwingen en amusante anekdoten. Het is ook . . .

lees het hele fragment

Lezers 3

Sporen naar de horizon: pageturner!

Bastiaan neemt je aan de hand mee naar verschillende interessante delen van de wereld en bezienswaardigheden. Hij heeft oog voor het kleinste . . .

lees het hele fragment

Lezingen

Lezingen

Bestellen

Bestellen

Sporen naar de horizon is voor € 19,95 te bestellen bij:

Of bij uw plaatselijke boekhandel

 

Klik op de enveloppe om het boek met korting te bestellen bij de auteur.

Werkoverzicht

Werkoverzicht

Sporen naar de horizon

Een reis rond de wereld 

 

Sporen naar de horizon werd door het blad Te Voet uitgeroepen tot hét reisboek van 2015.

 

Bastiaan Brink besloot een wereldreis te maken, toen hij zijn leven als uitvoerend musicus vanwege een blessure moest onderbreken. Een jaar lang trok hij over de wereld, op zoek naar schoonheid en intense ervaringen. Het is een type reis geworden waarover mensen vertellen als ze het hebben over hun wensdromen of terugkijken op de hoogtepunten van hun leven. In dit boek doet hij op meeslepende wijze verslag van zijn avonturen.

 

Brink weet zijn ervaringen zo beeldend te verwoorden dat je de indruk krijgt erbij te zijn en het zelf te beleven: van een lawine bij Mount Everest tot een verblijf bij een nomadische familie op de Mongoolse steppe, van een tocht door de donkere wouden van Fiordland tot een afdaling in een Boliviaanse zilvermijn of een demonenritueel in Peru. Onderwijl raken we deelgenoot van zijn fascinatie voor ongerepte wildernis, vreemde culturen en opmerkelijke leefgewoonten.

 

Zijn verhalen zijn als parels, geregen aan een wereldomvattend snoer. Elk met hun eigen unieke glans en in hun samenhang een prachtig beeld vormend van de schoonheid van onze aarde. Een bron van inspiratie voor iedereen die zelf nog eens een wereldreis wil maken, maar ook zeer lezenswaard voor hen die liever reizen vanuit hun eigen stoel.

 

ISBN: 9789038924847

Uitgeverij: Uitgeverij Elmar

www.uitgeverijelmar.nl

Der Schimpfende Schmied im Thüringer Wald

Eine Untersuchung über Gemeinschaftssinn,

Krise und Bildformung in dem Bergdorf Ruhla.

 

Duitse vertaling en uitgave van ‘De Scheldende Smid in het Thüringer Woud’, winnaar van de Klaas van der Veen Scriptieprijs voor de beste antropologische scriptie aan de Universiteit van Amsterdam in 2001.

 

Im Rahmen seiner anthropologischen Forschungen lebte der Holländer Bastiaan Brink vier Monate in Ruhla, einem Bergdorf im Thüringer Wald im früheren Ostdeutschland.

 

Eine zufällige Begegnung hatte ihn mit schillernden Ruhlaer Figuren wie Kaschtin, dem langen Koch, dem Urwaldmenschen, einem Stadtchronisten und einem Stadtdialektiker sowie mit vielen anderen auffälligen Persönlichkeiten in Kontakt gebracht. Erstaunt über diese breite Palette an ‘Originalen’ fragte er sich: Warum manifestiert sich hier solch ein ausgeprägtes Gemeinschaftsbewusstsein? Wie es einem Anthropologen ziemt, versuchte er sich während der Forschungen tief in die Erfahrungswelt der Ruhlaer einzuleben und verbrachte mit ihnen viele besondere Momente.

 

Dieses Buch ist das Resultat seiner Befunde. Während der Abhandlung des Themas formt sich allmählich eine Antwort auf die Frage: Wie kommt es, dass heutzutage - in einer Welt, die auf allen Fronten globalisiert und immer gröβer erscheint - Menschen immer mehr auf ein Gefühl von Verbundenheit auf dem kleinen Niveau ihrer eigenen lokalen Gemeinschaft zurückgreifen?

 

Uitgeverij: Verlag Löhr, 2print Druck & Medien GmbH

www.ruhlaer-zeitung.de

 

Grenzeloos

 

Winnaar van de In Aeternum Prijs 1991 van het Stedelijk Gymnasium te Haarlem.

 

De muur tussen Oost en West Europa is net gevallen. Bastiaan Brink maakte een fietsreis langs het voormalige IJzeren Gordijn op zoek naar de zintuiglijk waarneembare verschillen tussen oost en west op het terrein van beeldende kunst, architectuur en maatschappelijke beleving.

 

Hij keerde terug met wat hij zag (foto’s), rook (in potten), hoorde (toonband) en ervoer (artikelenreeks Haarlems Dagblad). Dit boek vormt de neerslag van zijn bevindingen.

 

ISBN: 9789090049328

Uitgeverij: NATALIS producties (eigen beheer)

 

 

Contact

Contact

Als u meer informatie wilt over Bastiaan Brink stuur dan gerust een e-mail.

bottom of page